Werk

Burn-out

Burn-out ofwel opgebrand zijn, kan je leven aardig overhoop gooien.

Een Burn-out is vaak het gevolg van langdurige stressklachten waar weinig aandacht aan is besteedt. Bijvoorbeeld een te hoge werkdruk, problemen op het werk of in het privéleven.

Mensen met een burn-out zijn vaak niet meer in staat om de meest simpele taken uit te kunnen voeren. Klachten van een burn-out zijn een gebrek aan energie, concentratie en zingeving. Maar ook lichamelijke klachten kunnen een rol spelen zoals buikpijn, hoofdpijn, slaapproblemen of duizeligheid. Of psychische klachten zoals een gebrek aan zelfvertrouwen, angstklachten, huilbuien, prikkelbaarheid of somberheid.

Tijdens de behandeling is het belangrijk om eerst de klachten te reduceren. Lichaamsbeweging in combinatie met rust en ontspanning is daarom de eerste fase van behandeling. Een goede balans krijgen in draagkracht en draaglast. Daarna is het belangrijk om bepaalde vaardigheden te leren, zoals assertiviteit, timemanagement en conflicthantering. Tezamen met het vervangen van disfunctionele gedachten die bepaald gedrag in stand houden door middel van cognitieve gedragstherapie.

Re-integratie

Je bent ontslagen of wilt naar lange tijd weer aan het werk, maar weet niet waar te beginnen. Bij een re-integratietraject kijken we naar jou wensen en mogelijkheden om weer aan het werk te komen.

Tijdens de eerste fase kijken we waar je kwaliteiten liggen en bouwen we aan zelfvertrouwen. In de tweede fase werken we aan je cv en sollicitatiebrief. Dan begint het proces van solliciteren en het oefenen van sollicitatiegesprekken. Tenslotte (indien nodig) eventuele coaching op de werkvloer.

Zit je in de ziektewet of heb je een WW uitkering dan is het in sommige gevallen mogelijk een bijdrage te krijgen van het UWV of van de werkgever.